24 april 2017

BN DE STEM   Zevenbergen                                                                           Maandag 24 april 2017

De Fendert zingt er lustig op los.

Voice Over uit Fijnaart zegeviert bij zangwedstrijd in Zevenbergen 

Vocaal ensemble Treble and Bass winnaar van de aanmoedigingsprijs bij de koren.

Publiek heeft er geen oren naar, maar dat mag de pret van de deel-nemende koren en vocal groups bij zangfestijn niet drukken.

 

HÉLÈNE SCHENK
Voice Over uit Fijnaart, onder leiding van Annalisa Schmad, is zaterdag tijdens het jaarlijkse evenement De Fendert Zingt, uitgeroepen tot ‘overall winnaar’ in de categorie vocal groups. Zangroep Pabo won in de categorie ‘koren’.

Maar liefst veertien gezelschappen (negen vocale groepen en vijf koren, met in totaal ongeveer 200 deelnemers) waren afgekomen op deze veertiende editie van het muziekfeest in De Borgh in Zevenbergen. Publiek kwam niet in groten getale op de optredens en de workshops af. Volgens Schmad bleef het aantal betalende bezoekers steken op 77.

Wat ooit begon in Fijnaart (vandaar De Fendert Zingt) is uitgegroeid tot een regionaal festival on der de vlag van BALK in de regio Zuid. BALK staat voor Bond voor Amateurmuziektheater en Lichte Koormuziek.

Maar liefst drie- tot vier miljoen Nederlanders zingen in groepsverband, zegt Sander Gieling, organisator en presentator van de dag, tevens bestuurslid van EduVox. Die organisatie, opgericht in 2010, spant zich in voor de kwaliteitsbevordering van het amateurzingen – met name de lichte muziek (bijvoorbeeld pop en jazz) – in Nederland.

Meidenkoor Bling, één van de vijf deelnemende groepen die onder leiding staan van Annalisa Schmad, had zaterdag zijn laatste optreden. ,,Ik ben er mee gestopt”, verklaarde de dirigente. ,,Ik kan het helaas niet meer combineren met mijn werk en andere functies.”

Uit Dortmund overgekomen was het trio Add One. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk op de jury, bestaande uit Angelo Smulders, Ronald Becker en Alinda Talisma. Add One kreeg een eervolle vermelding voor originaliteit en vocaliteit.

De jury had vooraf de opdracht gekregen om het niveau van elke afzonderlijke groep als uitgangspunt te nemen en van daaruit te beoordelen waar het ‘een stapje beter’ kon. Zo werd er ook gekeken naar wie de beste invulling gaf aan het thema van dit jaar: A Little Less Conversation, a tribute to Elvis Presley.

Volgend jaar, zo werd zaterdag ook meteen bekendgemaakt, is het thema Hard rock & heavy metal. Gieling: ,,Boor nieuw repertoire aan in plaats van de afgezaagde nummers die iedereen al zingt. Best een uitdaging, heavy metal zonder instrumentale begeleiding en zonder te schreeuwen.” Voor wie het wil beleven: hou 21 april 2018 vrij in de agenda.

De uitslagen van deze jaargang waren alsvolgt: Vocal groups: Overall winnaar: Voice Over uit Fijnaart. Themaprijs: Mannenkoorts met Santa Claus is Back in Town van Elvis Presley. Beste Arrangement: Stacked uit Fijnaart met Diamonds and Pearls, origineel van Prince, arrangement van Rogier IJmker. Beste podiumpresentatie: Boezem Boys. Aanmoedigingsprijs: @Noon. Koren: Overall winnaar: Zanggroep Pabo. Themaprijs: NexT Level met Relax. Beste arrangement: Popkoor Akkoord uit Roosendaal met Turn the Corner, originele compositie van Annalisa Schmad en Wijke Visker, arrangement van Merel Martens. Beste podiumpresentatie: Popkoor Skoor uit Deurne. Aanmoedigingsprijs: Vocaal Ensemble Treble & Bass. Eervolle vermeldingen:

Add One uit Dortmund voor originaliteit en vocaliteit, JazzN voor gewaagde arrangementen, Bling! voor lef, vocal group Smile voor de solo in Human.